Οίνος ευφραίνει καρδίαν…ανθρώπου>> Έφτασε ο Σεπτέμβριος και ήρθε ο καιρός για τον τρύγο. Να τρυγίσουμε το αμπέλι και να λάβουμε το γ...
Έφτασε ο Σεπτέμβριος και ήρθε ο καιρός για τον τρύγο.
Να τρυγίσουμε το αμπέλι και να λάβουμε το γλυκόπιοτο κρασί,κύριο αγαθό της Ελληνικής γης.
Ίσως σε πολλούς να μην είναι γνωστή η διαδικασία του τρύγου γι αυτόν τον λόγο παραθέτουμε την όλη διαδικασία.
Όλα ξεκινούν από το χωράφι.
Εκεί τα σταφύλια γεμάτα ζουμερές ρόγες, κόβονται και τοποθετούνται σε ψάθινα καλάθια ή (σήμερα σε τελάρα) και φορτώνονται για το πατητήρι.
Στα αρχαία και μέχρι πρίν λίγα χρόνια το πάτημα γινόταν με τα πόδια.
Σήμερα υπάρχουν μηχανές που κάνουν όλη την δουλεία, έτσι πατώντας τις ρόγες βγαίνει το ζουμί και μαζί μετά τσάμπουρα για 3 με 4 περίπου ημέρες γίνετε η φυσική ζύμωση του κρασιού. Μετά χωρίζεται ο χυμός από τα τσάμπουρα,τα οποία γίνονται τσίπουρο.
Ο χυμός τοποθετείτε στα βαρέλια, που παλιότερα ήταν όλα ξύλινα,και μετά από ζυμώσεις τριών μηνών,το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Είς υγείαν……
COMMENTS