Για να γίνει το ψωμί ήταν κι αυτό μια πολύ δύσκολη δουλειά. Για να φτιαχτεί σύμφωνα με την παράδοση έπρεπε οι γυναί...
Για να γίνει το ψωμί ήταν κι αυτό μια πολύ
δύσκολη δουλειά. Για να φτιαχτεί σύμφωνα με την παράδοση έπρεπε οι γυναίκες να φτιάξουν το προζύμι
στις 14 Σεπτεμβρίου,στη γιορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού χρησιμοποιώντας το σταυρολούλουδο.
Εκείνη την ημέρα φτιαχνόταν το προζύμι της χρονιάς.
Κάθε σπίτι είχε το δικό του φούρνο.
Οι
γυναίκες έπρεπε να σηκωθούν πολύ πρωί για να ζυμώσουν και να αφήσουν τη ζύμη να φουσκώσει για να πλάσουν στη συνέχεια το ψωμί και να το ψήσουν.
Φυσικά αυτή τη δουλειά δεν την κάνανε κάθε μέρα.
Ψωμί κάνανε
μια φορά την εβδομάδα.
Αφού λοιπόν έπαιρναν προζύμι από κάποιον που είχε κάνει πρόσφατα
ψωμί ζύμωναν με αυτό το δικό τους ψωμί.
Κάθε νοικοκυρά κρατούσε λίγο προζύμι όταν ζύμωνε για να έχει και για την επόμενη φορά που θα ήθελε να
ζυμώσει. Το έβαζαν λοιπόν μαζί με άλλο αλεύρι και νερό και το ζύμωναν με τα
χέρια τους σε μια μεγάλη ξύλινη σκάφη για να ανακατευτεί το προζύμι και να
γίνει η ζύμωση σε όλο το ζυμάρι.
Το ζυμάρι που είχαν ζυμώσει στη μεγάλη ξύλινη σκάφη,το
σκέπαζαν έβαζαν και κάτι βαρύ πάνω του και περίμεναν να φουσκώσει.
Όταν
φούσκωνε το έβαζαν σε μια βάση για να το πλάσουν.
Έπαιρναν
κομμάτια από ζυμάρι,αρκετά μεγάλα,και έδιναν
το σχήμα του ψωμιού.
Πάνω στο
ψωμί χάραζαν με τα χέρια τους το σχήμα του σταυρού,γιατί εκείνα
τα χρόνια ήταν έντονη η θρησκευτικότητα και το ψωμί θεωρούνταν ιερό και ευλογημένο.
Τα ψωμιά
αυτά τα έβαζαν σε μια πινακωτή (στενόμακρη ξύλινη σκάφη με χωρίσματα για το
κάθε ψωμί)τα σκέπαζαν και με ένα πανί που το έλεγαν 'μισάλι' και
ήταν έτοιμα για να πάνε να ψηθούν.
Τότε έπρεπε
να ετοιμάσουν το φούρνο.Στην αρχή
έβαζαν μέσα στο φούρνο διάφορα κλαδιά και ξύλα και τα άναβαν. Αφού είχε κάψει ο
φούρνος, τότε 'έσβηναν' το φούρνο,δηλαδή
έβγαζαν έξω τα ξύλα που έκαιγαν ακόμα για να μην καπνίζουν και μυρίσει το ψωμί.
Με μια ξύλινη τσουγκράνα τραβούσαν στην είσοδο του φούρνου τα μικρά καρβουνάκια
που ήταν ακόμα αναμμένα και τα άφηναν εκεί για να κρατάει κάποια θερμοκρασία
που ήταν απαραίτητη για το ψήσιμο του ψωμιού.Ύστερα με μια
βρεγμένη πάνα καθάριζαν τη βάση του φούρνου γιατί εκεί πάνω θα έβαζαν τα ψωμιά
να ψηθούν και έπρεπε να είναι καθαρά.
Αφού τελείωναν με την προετοιμασία του φούρνου,έφερναν την
πινακωτή με τα ψωμιά που έπρεπε να ψηθούν.Τα έβαζαν
ένα ένα πάνω σ΄ ένα ξύλινο φτυάρι και τα έβαζαν μέσα στο
φούρνο κατευθείαν πάνω στις πέτρες που έκαιγαν.
Δε
χρησιμοποιούσαν ταψί ή άλλο σκεύος.
Στη
συνέχεια έκλειναν την πόρτα του φούρνου με μια λαμαρίνα για να μη φεύγει η
θερμότητα και περίμεναν να ψηθεί το ψωμί.
COMMENTS